Womens Healthcare:

For my summer 2017 semester in Design school, I was instructed to develop a floor plan and design for a women’s clinic. The final project included a nurses station and waiting room.

The Women’s Center is a women’s clinic based in Texas. It’s a large company with a nurse station staff of about 11 led by head Doctor Megan Phillips and Doctor Lauren Tucker. Ms. Phillips and Ms. Tucker treat women in the Pearland, Texas area.

The main purpose of the center is to provide a high rate of return of patients and most importantly, make sure that their patients are taken care of. The Women’s Center takes great pride in the architectural projects that they finance for their patient and staff. The Women’s Center wants the projects to be of superior quality, setting new standards for nurse’s stations in the transitional hospital where The Women’s Center is located. They are inspired by the high-end design that Dr.Tucker sees in visits to luxury day spas in the East Coast.

This particular project is called the Women’s Center. It is a concrete hospital from the 1960s, located in the city south of Texas Street. This is a transitional inner-city neighborhood; it has experienced resurgence in recent years, as some former industrial buildings are being converted to retail, and commercial uses.

The completed project will contain a nurse’s station, six exam rooms, and a patient waiting area.Model

Floor plan created in AutoCad and PhotoShop

FINAL podium rendering waiting room

Waiting Room Perspective created in SketchUp and rendered with Podium and PhotoShop.

Nurses Station Perspective created in SketchUp and rendered with Podium and Photoshop.

hospital logo

Custom logo I created that was inspired by the lotus flower for The Women’s Center.

Enlightenment through the Women’s Center is refined by an environment that is unified, holistic, organic, and ordered. The Louts Flower, a metaphorical symbol of both enlightenment and the geometrical principles of nature will be replicated in the design through sequencing, corresponding hospital colors, and curvilinear architectural.  The welcoming nurses station is conveyed as a curvilinear state with flower texture paneling, dimly-lit overhead lighting, and custom flower murals that enhances the room. Designed with females in mind, the space will resonate with those who seek women’s healthcare, but also to those who share a work space.  Like principles in design, the environment will be artistic, harmonious, and bring a unified spirit to the occupants through collaborative spaces.

Until Next Time,

Maelee Arnold

Interior Design Student

Advertisements