The Statement Piece: Bienenstock Library

After creating my mood board for the Bienenstock Furniture Library competition, I followed through with making a concept statement and quick sketches of logo concept ideas.

Take a look below, let me know which one is your favorite:

CONCEPT STATEMENT: The Statement Piece is defined by a bold, dashing, and ordered atmosphere. Escaping the mundane and celebrating local artists through movement, audacious colors, and geometric motifs. Embellished with timeless art and furniture that gleams through each proximity. Like a “Statement Piece”, the gallery is a hidden gem that elevates and impresses upon the facets of the community.

Untitled-1


UPDATE:


This week I developed my logo more using InDesign. I don’t want to give away my full design until the competition. However, I wanted my followers to see my design thought process first hand!

Take a look, there is now two logo options instead of three.

logo concept 1

Until next time,

Maelee Arnold

Interior Design Student

Advertisements

BEINENSTOCK Competition

BEINENSTOCK LIBRARY:

The Bernice Bienenstock Furniture Library is a worldwide center for research, design, and collaboration. It holds the world’s largest collection of rare and significant books on the history and design of furniture, with more than 5,000 volumes.

The Library is located in High Point, NC and is open to members of the home furnishings industry, students and the general public. The Library was founded in 1970 with an endowment from Furniture World Magazine and the Bienenstock family. It is supported by a board of directors from nearly every facet of the home furnishings industry. It is devoted the advancement of knowledge about design, furniture, interiors, architecture, textiles, finishes, and constructions.

source: https://faa.appstate.edu/news/bienenstock-furniture-library

 

ABOUT THE BIENENSTOCK SCHOLARSHIPS

The annual Bienenstock Scholarship competitions are open to any junior, senior or graduate student enrolled in an accredited college program of furniture design or interior design.  Judging is blind-with no name or college shown with the submission.  A distinguished panel of industry experts juries each competition.

The 2017 winners will be awarded their $5,000 scholarships, along with respective one-year student membership in ASFD or ASID, during High Point Market in April. Second place winners each receive a $1500 scholarship and the colleges representing the first place winners each get $1,000 towards their programs.

THIS YEARS OBJECTIVE:

This years goal is to aesthetically succeed in showcasing art and a living quarter in a three story row brick house dating back to the last century. Requires to showcase art to its fullest potential and to ensure full ADA access to the public while making incorporating sustainable design concepts.

I do not want to give all my creative design ideas away before the closing of the competition.

However, take a look at my mood board. Lots of ideas are being formed!

Beinstock Library Comp FINAL

Until next time,

Maelee Arnold

Interior Design Student

Womens Healthcare:

For my summer 2017 semester in Design school, I was instructed to develop a floor plan and design for a women’s clinic. The final project included a nurses station and waiting room.

The Women’s Center is a women’s clinic based in Texas. It’s a large company with a nurse station staff of about 11 led by head Doctor Megan Phillips and Doctor Lauren Tucker. Ms. Phillips and Ms. Tucker treat women in the Pearland, Texas area.

The main purpose of the center is to provide a high rate of return of patients and most importantly, make sure that their patients are taken care of. The Women’s Center takes great pride in the architectural projects that they finance for their patient and staff. The Women’s Center wants the projects to be of superior quality, setting new standards for nurse’s stations in the transitional hospital where The Women’s Center is located. They are inspired by the high-end design that Dr.Tucker sees in visits to luxury day spas in the East Coast.

This particular project is called the Women’s Center. It is a concrete hospital from the 1960s, located in the city south of Texas Street. This is a transitional inner-city neighborhood; it has experienced resurgence in recent years, as some former industrial buildings are being converted to retail, and commercial uses.

The completed project will contain a nurse’s station, six exam rooms, and a patient waiting area.Model

Floor plan created in AutoCad and PhotoShop

FINAL podium rendering waiting room

Waiting Room Perspective created in SketchUp and rendered with Podium and PhotoShop.

Nurses Station Perspective created in SketchUp and rendered with Podium and Photoshop.

hospital logo

Custom logo I created that was inspired by the lotus flower for The Women’s Center.

Enlightenment through the Women’s Center is refined by an environment that is unified, holistic, organic, and ordered. The Louts Flower, a metaphorical symbol of both enlightenment and the geometrical principles of nature will be replicated in the design through sequencing, corresponding hospital colors, and curvilinear architectural.  The welcoming nurses station is conveyed as a curvilinear state with flower texture paneling, dimly-lit overhead lighting, and custom flower murals that enhances the room. Designed with females in mind, the space will resonate with those who seek women’s healthcare, but also to those who share a work space.  Like principles in design, the environment will be artistic, harmonious, and bring a unified spirit to the occupants through collaborative spaces.

Until Next Time,

Maelee Arnold

Interior Design Student

Retail Project:

Late July my design class was presented a retail project. For this project in particular, we had to design for high-end fashion. Me, being the person I am choose, Tory Burch. I really enjoy Tory Burchs’ style and the way she represents her brand.

Tory Burch is an American lifestyle brand that embodies the personal style and sensibility of its Chairman, CEO and Designer, Tory Burch. Launched in February 2004, the collection includes ready-to-wear, shoes, handbags, accessories, watches, home and beauty. – Tory Burch, Mission Statement

Tory Burch is an American Life Style Brand that embodies the personal style and sensibility of its Chairman, CEO and Designer, Tory Burch. Launched in February 2004, the collection includes ready-to-wear, shoes, handbags, accessories, watches, home and beauty. Ms. Burch runs her company out of N.Y. but is wanting to open a retail store in Charlotte N.C.
The main purpose of the store is to provide a high rate of customers in the Carolina’s. Tory Burch takes great pride in the architectural projects that they finance for their brand. Tory Burch wants the projects to be of superior quality, setting new standards for high-end retail stores in the transitional city where Tory Burch, Charlotte is located. They are inspired by the high-end design that Ms. Burch sees in visits to luxury spas in Europe.
This particular project is called Tory Burch, Charlotte. It is a brick three story building from the 1990s, located in the city Charlotte, N.C. This is a transitional inner-city neighborhood; it has experienced resurgence in recent years, as some former industrial buildings are being converted to retail, and commercial uses.
The completed project will contain a retail Tory Burch store.E:Tory BurchRetail Floorplan-1 Layout1 (1)

Tory Burch floor plan created in AutoCad and Photoshop

perspective 2

Store Front perspective made from SketchUp, Podium, and Photoshop.

perspective 1

Front perspective made from SketchUp, Podium, and Photoshop.

Interiors have gold custom wallpaper, mirrored walls, classic lacquered Tory Burch orange shelving, traditional furniture with gold accents everywhere. A classic approach on Tory Burch.

An organic life style through Tory Burch is refined by an environment that is unified, holistic, and ordered. Tory Burch, a designer of both lifestyle branding and organic prints will take geometrical principles of nature and replicate them in the design through sequencing, brand colors, clean-line architectural, and many textures. The bright retail store is conveyed as a personal “Tory” state with its orange lacquered covered paneling, and dimly-lit overhead lighting, and sofas to evoke romance and allure. Designed with Tory Burch in mind, the space will resonate with those who appreciate art and design, but also to those who share a “TB” sense of pride. Like principles in design, the environment will be artistic, harmonious, and bring a unified spirit to the occupants through the space.

Until next time,

Maelee Arnold

Interior Design Student

Commercial Design: West Hampton’s Elementary School

An environment that is unified, holistic, and organic refines equality throughout the West Hampton Elementary School. The Stingray, a metaphorical symbol of both deep thinking and leadership uses the geometrical principles of nature and will be replicated in the design through sequencing, school colors, curvilinear architectural, and art focused classrooms. The entrance of geometrical shapes in the spaces will provide an interchanging look and highlight visually textured surfaces. Designed with the “Stingray Nation” in mind, the space will resonate with those who appreciate art and design, but also to those who share a scholastic sense of pride. Like principles in design, the environment will be artistic, harmonious, and bring a unified spirit to the occupants through collaborative spaces.

Maelee Arnold Interior’s was contracted to design the third grade class room and activity space of the West Hampton’s Elementary School. The design must be harmonious and functional for children.

THE CONCEPT FOR RE-DESIGN OF WEST HAMPTON ELEMENTARY CENTERS AROUND THE VIBRANT CREATIVITY OF YOUTH. THE FOCUS FOR WEST HAMPTON IS TO ENHANCE CHILDREN’S EDUCATION THROUGH HANDS-ON LEARNING INITIATIVES THAT INTEGRATE ARTS EDUCATION AND INDIVIDUAL LEADERSHIP. INCORPORATING BOLD COLORS REMINISCENT OF THE HAMPTONS COASTAL SETTING TIES THE SCHOOL TO ITS SURROUNDING COMMUNITY. OPEN AND ACCESSIBLE SPACES THROUGHOUT, ALLOW EACH STUDENT THE FREEDOM TO ENGAGE IN THE OPPORTUNITIES THAT SURROUND THEM

 

Maelee Arnold Interior’s took the time to research the needs of third grade class rooms before picking out any furniture, finishes, and equipment (FFE). After researching, it was apparent that third grade is the grade year where children transition from single desk to group tables. It was also apparent that third grade scholars spend a lot of time focusing on science and math. To help incorporate third grade standards I found single movable desk that can be pushed-together to create a “table space” or “group space” for all the students. On top of mobility in the classroom, I also added THREE group areas that would give students a place to work on Science, Math or Reading; independently, in a group, or with the teacher.

desk for class room

Smith and System Silhouette Desk

I focused on a blue, orange and grey color palette that mimics West Hampton’s beaches for the classroom. Too much color can cause a “wondering eye”, which is not ideal in a school space. Not only was color an important element of our design but texture and shape was as well. I decided to carry a hexagon/ “honey comb” shape through out the third grade class rooms and activity space. Adding different shapes brought interest to the human eye

.Layout2

Rendered Floor Plan of Third Grade Classroom


Classroom Rendering

Rendered Perspective of Third Grade Class Room.

Programs used to create rendering: Sketch Up, Adobe Photo Shop, Auto Cad and InDesign

The activity space was by far the funnest space to design! I was given an empty room with curved walls. During my design process I had to consider ALL children. A design that would accommodate every one of the Third Grade. I decided to turn one wall into a “storage” / “slot” wall. The wall thickness has been taken from the standard 6″ to a solid 16″! The extra space allowed me to place the seating IN the wall. The idea of this came from children in wheelchairs. Disabled children should never feel secluded due to their mobility. When you add-on the extra width to the wall it allows children and teachers to GRAB the seating down and place it around wheelchairs.

I also added in PLINKO board, hexagon wall seating and a book nook for the Third Graders!

Layout2

Rendered Floor Plan of Third Grade Activity Room


activity room prespective

Rendered Perspective of Third Grade Activity Room.

Programs used to create rendering: Sketch Up, Adobe Photo Shop, Auto Cad and InDesign


I look forward to sharing more designs with you. For any questions about this perspective or design please email me at: maeleea24@gmail.com

Until next time,

Maelee Arnold

Interior Design Student


GO STINGRAYS!

COMMERCIAL DESIGN: ALL NATURAL PET BAKERY

I wanted to write to you today about one of my FIRST commercial design projects. For my DES-220 Spring 2017 course we was instructed to design a bakery. I decided to take a personal spin on the project and focus it on my second love – PETS. Before studying interior design I groomed dogs and cats for five years. Which resulted in me having a love for “pet-friendly” commercial interiors. I focused this project theme and logo around my one-year old tea cup Yorkie, Piper. Piper has health issues that require her to be on a strict grain-free diet, so I specialized the bakery to modify her need that many other pet owners encounter. By modifying her need I was able to focus on healthier NATURAL treat options for the customers and their pets. I focused on making the bakery accessible to both humans and pets. In one corner of the bakery you can find turf-grass and floor seating for easy accessibility. Outside of the bakery there will be an out-door agility area for the pets to exercise and play. The furniture inside of the Bakery is all “dog park” themed. As in you will see custom cafe tables with dog bed built in at the bottom. And to top it off, not only will the bakery sell to pets but of course, the owners too.

I enjoyed working on this design because I was able to focus on Eco-friendly options, one of the main specifics of this project was to make it as LEED certified as possible. To do that, I looked for LEED certified finished and furnishes. One furnishing piece that I found for outdoors, was constructed out of 200 milk jug bottles!

This project was super fun to do. I kept the color scheme very natural with pops of accent complementary colors.

In this Hand Rendering you see the cash wrap wall where the treats and menu boards are placed. I used this wall as an accent wall with the Hygee & West wall covering in Dog Park (Blue). Not only is this wall covering toxic free but also donates all of the sale profits to a San Francisco Dog Shelter. https://www.hyggeandwest.com/products/dog-park-blue

I look forward to sharing more designs with you. For any questions about this perspective or design please email me at: maeleea24@gmail.com

Until next time,

Maelee Arnold

Interior Design Studentcash wrap bakery elev final